resepinasiayam.net kali ini nak kongsi korang resepi butter chicken paling senang! mudah giler kot nak buat..tak caya tengok bahan2 dan cara-cara membuatnya..

Tiada sebenarnya dipanggil ayam resipi mentega buttermilk dengan ni je. Versi resepinya lain ada banyak. Kami hanya datang ke kami je kesukaan leher yang suka cheese. Resipi ayam mentega ni akan masih yang terbaik dan paling lazat daripada yang lain. Keluarga kami tidak pernah meninggalkan Kuah sedikit di dalam periuk. Jom kita lihat cara-cara membuat buttermilk yang paling lazat ayam dan mudah, baca pelan-pelah y hehehe…

Resepi Ayam Masak Butter Paling Senang dan Sedap

Bahan-bahan yang digunakan untuk resepi ayam buttermilk :

  • 2 keping ayam thighs (boneless) – potong kecil
  • 2 sb butter
  • 1 sb cili merah – cincang
  • 2 chili padi – cincang
  • 1 pelepah daun kari
  • Beberapa keping cheese
  • 230 ml susu cair – ikut kepekatan disukai
  • Secubit serbuk perasa ayam Knorr – opsyenal
  • Garam
  • Serbuk lada hitam

Bahan perap resepi ayam masak butter kering :

  • 1 sk garam
  • 1/2 sb sugar
  • 2 sk serbuk kari
  • 1 sb tepung gandum
  • 1 telur

Bagaimana untuk memasak resepi ayam butter :

  1. Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.
  3. Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.

Sekianlah resepi ayam butter simple yang paling lazat ayam Resipi mudah yang saya boleh sehingga hari ini. Jumpa di artikel resipi lain Resipi Sup Ayam Perasa Kuning yang Lazat dan Mantap . Nasib baik 

Resepi Ayam Masak Butter Paling Senang Dan Sedap

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *