Assalamualaikum..

hai semua.. da lama sangat tak update blog.. buzy sangat sampai tak sempat nak menulis.. huhu.. dari kemarin pikir nak masak apa la untuk keluarga esok pagi.. Pikir punya pikir akhirnya dapat.. Jadi, pagi nie nak masak nugget ayam .. memang sedap dan simple… hubby siap cakap nanti kalau ada event apa-apa boleh la masak nugget nie.. hahaha.. Kita ok je sebab senang sangat..

Resepi Nugget Ayam Mudah dan Sihat biasanya dijadikan buat penyediaan makanan segera, diperbuat daripada makanan tertentu seperti daging dan berasaskan gandum bahan-bahan yang digabungkan dengan bahan lain. Nugget yang dibuat maka ia akan disimpan, masa sawaktu akan membuat makan cepat, Tinggal goreng saja nuggetnya.

Resepi Nugget Ayam Mudah dan Sihat

Ianya bukan hanya makanan segera, tetapi nuuget juga mempunyai rasa yang lazat, jadi bonda ramai yang menyukainya jika ibu ingin membuat ketulan ayam, pasti mudah apalagi resipi nugget ayam sudah saya tulis untuk membimbing pembaca semua dalam peraktek kemudian agak mudah dan ringkas

Okeh seperti biasa saya memang suka mengoceh panjang kali lebar, jadi yuk kita langsung membuatnya saja. Berikut resepnya ya.

Bahan-bahan

  • 2-3 keping dada ayam (saiz sederhana, diperap semalaman dengan garam dan serbuk jintan manis)
  • 2 keping roti gardenia (dibakar dan dikisar untuk dijadikan serbuk roti)
  • 3 biji bawang putih tunggal (dicincang halus)
  • 3-4 hiris lobak merah (dicincang halus)
  • Sedikit garam (kalau tak nak letak pun tidak mengapa)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara membuat nugget ayam

  1. Daging ayam yang diperap itu, dibasuh dahulu. Toskan.
  2. Potong daging ayam dalam bentuk kiub kecil. Kemudian kisar daging ayam menggunakan food processor atau jika tiada, anda boleh menggunakan pengisar kering (yang selalunya kita gunakan untuk mengisar bahan kering).
  3. Masukkan daging ayam yang telah dikisar itu ke dalam bekas. Campurkan bersama secubit garam (atau tak letak pun takpe, sebab sudah diperap), 2-3 sudu besar serbuk roti, lobak merah dan bawang putih yang telah dicincang halus.
  4. Setelah siap, ambil sedikit isi ayam itu, kepal dalam bentuk bulat dan leperkan mengikut bentuk yang anda suka.
  5. Ulang sehingga habis isi ayam.
  6. Kemudian balik-balikkan di dalam serbuk roti.
  7. Sudah siap dan susun di atas pinggan, boleh terus goreng macam biasa. Nak simpan, simpan terus di dalam bahagian sejuk beku.

Note: 

Jika anda akan menyimpan nugget di dalam penyejuk beku, maka nugget tidak perlu di goreng, selepas kot dengan tepung panir, tata nugget di atas loyang,  jangan bertumpukan, masukkan ke dalam penyejuk beku sehingga ia membeku, kemudian simpan nugget di wadah tertutup rapat. Nugget tahan sehingga 1 bulan..

Mudah bukan? Dan rasanya yummy!

Ok, sampai sini saja nak share kat korang semua.. besok saya share resepi lain pulak ya.. Selamat mencuba, semoga berjaya..!! Assalamualikum… 😉

Baca Juga : Resep Ayam Goreng Berempah Kuning yang Sedap

Resepi Nugget Ayam Mudah Dan Sihat

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *