Rahasia Masak Cepat Dan Simple Ketika Berpuasa

Tip dan Trik 0

Rahasia Masak Cepat dan Simple Ketika Berpuasa Ketika berpuasa, usaha bukanlah sebagai kuat sebagai hari-hari biasanya. Walau bagaimanapun ibu – ibu masih perlu semangat menghidangkan menu makanan berbuka dan Sahur yang sihat untuk keluarga tercinta. Memang, tiap-tiap petang banyak hidangan sampingan peniaga dan sayur-sayuran dan takjil yang siap disantap. Tetapi membeli makanan di luar belum jelas kebersihan dan kualiti bahan-bahan mestilah sangat berisiko kepada kesihatan anak-anak dan suami.

Rahasia Masak Cepat dan Simple Ketika Berpuasa

Hanya kerana masa memasak yang malas berpuasa, relakah anda jika Kesihatan Keluarga adalah jadi taruhannya? Selain itu, ia telah menjadi rahasia umum jika terdapat sesetengah peniaga nakal yang memanipulasi makanan dengan bahan kimia yang berbahaya, seperti: borak, pewarna, MSG, pemanis dan sebagainya. Tidak rasa bersalahkah anda apabila makanan berbahaya kepada keluarga tercinta? Masa puasa tetap menyeronokkan, memasak dengan syarat anda tahu rahsia. Nah, inilah kali ini akan sajikan rahsia masak cepat dan simple ketika berpuasa:

• Membuat anda sendiri racik bahan perasa

Salah satu cara memasak dengan cepat dan mudah adalah dengan menggunakan bumbu racik itu sendiri. siapkan Bahan-bahan berkualiti , tambah perasa-perasa racik di sendiri, masak sekejap.

• Gunakan perkakas dapur yang berkualiti

Penggunaan perkakas dapur berkualiti sudah tentu akan menyokong mereka memasak di dapur. Anda boleh memilih beberapa alat memasak yang benar-benar membantu kerja-kerja memasak, seperti: presto, microwave, doublepan dan lain-lain.

• Menyediakan bahan-bahan berkualiti

Sebelum memasak, pastikan semua bahan sudah bersedia. Memilih bahan-bahan berkualiti supaya dapat hasil masakan yang sempurna. Peel/siangi/potong semua bahan-bahan yang akan di masak, Bersihkan, jadi apabila memasak hanya tinggal masukkan sahaja.

• Menyediakan bahan pelengkap untuk masakan

Pastikan anda telah melengkapkan keperluan semua memasak, termasuk bahan tambahan, seperti: kicap manis, kicap, sos tomato dan cili, Minyak bijan, dan lain-lain.

• Pilih jenis masakan yag simple

Untuk membuat aktiviti-aktiviti masak tidak penyaliran anda, sila pilih jenis yang simple atau tidak rumit, contohnya:

Dengan memahami rahsia, dijamin proses memasak di dapur akan lebih cepat dan menyeronokkan. Yaa memasak yang gembira!

Tags:
author

Author: 

Related Posts

Tinggalkan Balasan