Assalamualaikum…

Nak kongsi ayam lada hitam masak simple and so pasti sedap. Resepi ayam black paper berkuah atau sering juga nak sebut ayam masak lada hitam yang pasti sedap masaknya ringkas dan bahannyapun simple. Ada pula nak bahas resepi tentang resepi ayam masak sos tiram tuk next .

 

Cara Membuat Ayam Bumbu Lada Hitam

Bahan-Bahan :

  • 400 gram ayam – potong kecil
  • 1 sudu besar lada hitam – tumbuk
  • 5 tangkai cili kering – potong kasar
  • 1/2 inci halia – mayang halus
  • 2 sudu besar kicap
  • 2 sudu besar minyak
  • 1 sudu besar sos tiram
  • gula dan garam secukupnya
  • 1 labu bawang besar – hiris
  • 2 ulas bawang putih – cincang
  • 1 – 2 sudu besar serbuk kunyit – untuk perap ayam

Cara Membuat Ayam Masak Lada Hitam :

  1. perap ayam selama lebih kurang 5 minit dengan serbuk kunyit dan garam. ketepikan sekejap.
  2. sementara itu dalam bekas lain campurkan kicap, lada hitam, sos tiram, gula, dan garam, kemudian bancuh hingga rata.
  3. panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng ayam hingga kekuningan, lepas itu masukkan bawang putih bersama halia, dan cili kering. masak selama beberapa minit.
  4. akhir sekali, masukkan sos yang sudah dibancuh tadi dan apabila terlalu pekat boleh tambahkan air dan masak selama lebih kurang 2 minit menggunakan api sederhana. angkat dan hidangkan.

Selain masak kuah ayam lada hitam pun bise sebagai alternatif tuk pengganti jika lebih suka nak bakar ayam. ayam masak lada hitam berkuah dan bakar pun sama nikmatnya, makan bersama nasi panas sedap betul tu korang rugi tak try.

Banyak macam ayam yang nak masak dengan berbagai rasa ada ayam masak butter, ayam masak berlada dan ayam masak sos cili yang hot sedap kalau tak suka pedas jangan nak coba cili banyak-banyak. Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan ayam black pepper dengan cara mudah buat resepi ayam black pepper yang simple.

Blog ini menitipkan resepi-resepi masakan, sama ada resepi warisan keluarga, dari sahabat handai atau pun resepi yang diperolehi daripada surfing saya di alam internet ini,yang mana telah saya nyatakan sumber perolehannya. Jika anda sudi, anda juga boleh mencuba. Semoga ada manfaatnya…

Read More: Resepi Biskut Mama Carey Sedap

Pencarian resepi :

Resepi Ayam Masak Lada Hitam Sangat Sedap

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *